AIK Bandy drar sig ur Elitserien Herr

Den nya bandysäsongen har precis hunnit påbörjas, men nu står det dessvärre klart att AIK Bandy känner sig tvingade att dra sig ur Elitserien Herr.

Vid lunchtid under onsdagen nåddes Föreningen Svensk Elitbandy av beskedet att AIK Bandy drar sig ur Elitserien Herr & Dam med omedelbar verkan. Ett besked som under torsdagen justerades till att herrlaget drar sig ur Elitserien medan föreningen nu arbetar för att försöka få till en fortsättning för damerna. Detta efter blott en spelad omgång av säsongen 2022/23.

– Intäkterna motsvarar inte löpande kostnader och samtliga alternativ till finansiering är uttömda. Det är oansvarigt gentemot personal, spelare & ledare, samarbetspartners, medlemmar, säsongskortsinnehavare, bandysupportrar, att inte stoppa verksamheten och fortsatt bygga på den skuldbörda som redan finns. Tidshorisonten för eventuella intäkter i paritet till åtaganden och kostnader har för många osäkra parametrar som föreningen inte har kontroll över. Tungt och tråkigt beslut att ta, men det enda rimliga beslutet. Nu får regelverk och juridiken ta vid, säger AIK Bandyförenings ordförande Bo Fasth i ett pressmeddelande.

– Det här är såklart ett mycket tråkigt och beklagligt besked. Framförallt lider vi med spelare och ledare i AIK som inte bär någon skuld i den uppkomna situationen, men det är givetvis också ett hårt slag mot hela vår idrott, säger Per Selin, ligachef för Svensk Elitbandy.

Beskedet får uppenbara sportsliga konsekvenser. På herrsidan kommer serien att spelas vidare med 13 lag, där de två sista kommer att tvingas kvala för att försöka säkra elitseriespel även nästa säsong. Resultatet i AIK:s premiärmatch mot Sandviken kommer att nollställas. På damsidan blir den initiala konsekvensen att lördagens hemmamöte med Villa Lidköping skjuts på framtiden i väntan på fortsatt utredning kring hur framtiden kan komma att se ut.

– De sportsliga konsekvenserna är självklart de primära i det här läget, men vi ska inte heller glömma att ett besked av den här arten även får stora konsekvenser ekonomiskt för övriga klubbar i ligorna och för ligan i sig. Vi pratar om uteblivna intäkter i mångmiljonklassen när våra klubbar tappar hemmamatcher och merförsäljning kopplade till dessa, säger Per Selin.

Det går heller inte att sticka under stol med den smäll som onsdagens besked är för bandysportens och Elitseriens varumärke och rykte.

– Det är ett hårt slag även där, men vi kommer fortsätta, tillsammans med de 18 kvarvarande Elitserieklubbarna och Svenska Bandyförbundet, att enträget arbeta för att utveckla och stärka vår sport och våra ligor, säger Selin.

Foto: Romus Ramström (arkiv).

UPPDATERING: Efter att denna artikel först skrevs så har AIK:s damlag återgått till seriespel och deltar därmed i Elitserien Dam enligt ordinarie plan.