Mer publik på våra arenor

Intresset för Elitserien ökar. Den negativa trend som hållit i sig ett par år har vänt och allt fler tar sig till arenorna för att följa sporten från läktarplats. Ökningen är fem procent i snitt jämfört med föregående säsong.

De senaste fem åren har intresset för Elitserien herr ökat med 50 procent, enligt en undersökning gjord av Upplevelseinstitutet som bygger på 6 000 intervjuer med personer över 15 år.
– Sedan ett par år tillbaka jobbar vi med en evenemangsstrategi som går ut på att göra aktiviteter omkring matcherna som skapar intresse och trivsel, säger Per Selin, ligachef i Svensk Elitbandy. Bland annat handlar det om så enkla saker som att spelarna tackar publiken efter slutsignalen. Årets stora succé är Fan Zone där fansen får träffa sina idoler efter matcherna.

Aktiviteterna kan vara en av anledningarna till den positiva trenden, men också att spelet på isen blivit mer intressant och roligt att följa. Lagens ledare har tagit frågan om att spela en attraktivare bandy på allvar, menar Per Selin och fortsätter;
– Min uppfattning är dessutom att intresset för sporten ökar tack vare att matcherna sänds på webb-tv. Tittare som är sportintresserade, men som inte har följt bandyn tidigare, får upp ögonen för vilken rolig sport det är, säger han.

Och för dem som redan är bandyfrälsta är det i första hand den sociala gemenskapen som lockar.
– Man går till arenan för att träffa kompisar och se matcherna tillsammans. Bandy är enormt socialt och gemenskapen är viktigare än själva sporten till och med, det visar undersökningar vi gjort bland publiken, säger Per Selin.

Succé hos Broberg/Söderhamn

I Broberg/Söderhamn bandy märker man tydligt av den positiva trenden och hur viktigt det är med arrangemangen omkring matchen.
– Vi började med Fan Zone till den här säsongen. Jag måste erkänna att jag från början var lite tveksam till hur det skulle tas emot, men vi kan inte kalla det annat än stor succé, säger Åse Fernqvist, marknadsansvarig i föreningen. Vi hade tänkt att ha det ett par gånger bara, men nu kör vi varje match. Det är jättekul!

Fan Zone innebär att två utvalda spelare stannar till på en särskild plats efter matchen för att möta fansen. I Söderhamn rullas röda mattan ut och en lyxig guldfärgad ställning ramar in själva zonen.
– Det är väldigt populärt, fortsätter Åse Fernqvist. Många, många barn och en hel del vuxna stannar kvar efter matchen och tar bilder med spelarna eller får en boll eller tröja signerad.

Hur skulle du förklara publiktillströmningen i er förening?
– Fanzone har betytt mycket, men också att vi kunde göra flera intressanta värvningar inför säsongen och att vi spelar bättre och roligare bandy, enligt publiken.
– Bandy är en väldigt social sport och det märks att kringarrangemangen lockar både stora och små. Häromdagen hade vi skridskodisco på isen, inför A-laget match. Sådant är viktigt för sporten och för inte minst med sig att medlemmarna trivs och stannar kvar, avslutar Åse Fernqvist.

Fakta:
Publiksiffran i snitt under säsongen samt skillnaden i procent mot förra året i Elitserien.

Villa Lidköping BK          3021 -5%
Hammarby IF                   2543 +23%
Bollnäs GIF                       1644 -12%
Edsbyns IF                        1533 +14%
Sandvikens AIK/BK        1478 +30%
Västerås SK/BK                1171 -25%
IFK Vänersborg                1164 -18%
Vetlanda BK                      1086 +11%
IK Sirius                             1013 +7%
Broberg/Söderhamn      996 +16%
AIK                                       844 –
IFK Motala                          792 +15%
Åby/Tjureda                       789 –
Frillesås                               613 -22%

Totalmedel: 1335 +5%