Emil Johansson: ”Många verkar tro att ’det är väl bara att gå ner och måla lite'”

I en intervjuserie möter vi seriens lovande talanger såväl som en del av alla betydelsefulla personer utanför planen utan vilka sporten inte skulle vara vad den är.

Emil Johansson

 

Denna vecka pratar vi med Emil Johansson som enligt egen uppskattning, innan han fick barn i juli, lagt ner cirka 20 timmar i veckan på arbete med VSK Tifo.

Hur började ditt engagemang för VSK?

– Jag kom in i VSK-familjen 2009 när jag följde med en klasskompis på bortamatch mot Bajen. Då hade jag aldrig varit på bandy, men jag blev frälst och kom in i gemenskapen direkt. Sedan växte intresset för läktarkultur och fotbollen kom med.

Hur ser arbetet med VSK Tifo ut?

– Vi är fyra personer, ett sammansvetsat gäng som gör allt. Många tror kanske att ”det är väl bara att gå ner och måla lite”, men det kräver mycket planering och logistik. Också att komma på idéer tar mycket tid. Alla i tifogruppen får skicka in förslag och så plockar vi de bästa bitarna och gör något av det. Vi kopierar aldrig andra klubbars tifo. Stadssilluetter har väl alla haft om man hårdrar det, men annars inspireras vi bara av tekniska lösningar, hur man kan hänga upp grejer till exempel.

Har du någon favorit bland era tifon?

– Ja. Bandybrothers som vi gjorde inför premiären mot Bollnäs 2017. Det bestod av siluetter av varenda spelare och tog extremt lång tid att göra. Vi höll på ifrån augusti till dagen innan premiären. Det är det största vi gjort. Vi satte faktiskt inofficiellt världsrekord i bandy-tifo den gången. Det blev 306 kvadratmeter stort. Tidigare hade Brobergs tifogrupp rekordet med 259 kvadratmeter.

Det här låter inte som nåt man gör hemma i vardagsrummet?

– Nej, fast vi började faktiskt hemma i vardagsrummet hos en av våra tidigare medlemmar med tidningspapper på golvet. Just Bandybrothers gjordes på en hemlig plats under jord, men nu håller vi till i en lagerlokal på stan. Därför har vi inte kunnat göra lika stora tifon på senare tid. Hade vi haft tillgång till exempel till en stor gymnastiksal hade vi kunnat göra nåt större igen, men vi är ju inte så många som jobbar och kan inte göra allt arbete på en gång. Därför måste vi kunna ha saker liggande under en längre tid

Vill ni bli fler?

– Ja. Många verkar vilja ha tifon runt omkring VSKs bandylag, både dam- och herrlaget, men samma personer verkar inte vilja lägga nån tid på det, då blir det svårt… Men skriv gärna till oss på facebook där vi heter VSK Tifo så ses vi snart i en tifoskrubb nära dig