Kvartsfinaler: – Profetior, tips signerat X:et!

SM-slutspelet drar igång på fredagskvällen, med de första kvartsfinalmatcherna i bäst av fem. Den förre landslagsmittfältaren, och femfaldige världsmästaren Stefan ”X:et” Erixon har suttit med i expertpanelen under säsongen och bjuder här på sina profetior och tips inför de fyra matchserierna:

Sandviken-Vänersborg
Allt annat än ett relativt enkelt SAIK-avancemang vore en första klassens sensation. Om Vänersborg lyckas ta en match har de gjort det bra. Det var starkt av dem att ta sig till slutspel, och för deras del gäller det att sätta en superdefensiv samtidigt som Emil Wiklund måste hålla landslagsklass och Jocke Hedqvist måste sätta allt framåt. Sandviken har visat riktigt hög klass på sistone bortsett från Motala-matchen, inte minst mot Hammarby, och tog hem serien välförtjänt. De har verkligen ett stort spel i sig, och har svarat upp mot förväntningarna. Med spelare som Mossberg, Edlund, Berlin och Säfström i form går Sandviken in i hela slutspelet som favorit. SAIK siktar nog på tre raka segrar, men det är inte hugget i sten att det blir så.
Stefan Erixons tips: 3-0 i matcher till Sandviken.

Edsbyn-Bollnäs
Den här serien ska Edsbyn vinna, med det lag de har. De har en bredare trupp, och mer att falla tillbaka på. Man har ju dessutom slagit Bollnäs, i SM-finalen ifjol och i båda elitseriemötena under säsongen. Giffarna är väldigt beroende av några få spelare, som om de är i form visserligen kan sänka vilket lag som helst. Men att Hellmyrs, Westh och Nilsson ska kunna leda laget till tre segrar här känns inte troligt. Även om derbykaraktären på matcherna ju ändå gör att det finns en viss spänning på förhand. Bollnäsmålvakten måste stå pall, och en viktig faktor är hörnkampen. Som helhet har Edsbyn ett bättre lag, med Hasse Andersson och Tuomas Määttä i spetsen, och de känns trygga i det de håller på med. Dessutom har man en tung ledarstab, med Liw, ”Kuben” och bröderna Johansson som har en enorm rutin av framgångsrika slutspel.
Stefan Erixons tips: 3-1 i matcher till Edsbyn.

Hammarby-Vetlanda
Det här blir nog en riktigt jämn matchserie, och en hård nöt att knäcka för Hammarby. Bajen måste hitta tillbaka till den stabila defensiv man hade tidigare under säsongen. Det var starkt att komma tillbaka mot Villa senast, och fixa tredjeplatsen, och deras offensiva spel behöver vara lika väloljat som det var när man var i serietopp. Vetlanda har allt att vinna, och får ju tillbaka Jocke Andersson. Hans samspel med Löfstedt är en nyckel till framgång. Deras flippspel och kontringsskicklighet skadar vilket lag som helst, och Hammarby behöver hitta ett sätt att stoppa det. Dessutom behöver de få tillbaka VM-spelarna Fagerström och Pizzoni Elfving i spel och i form. Vetlanda har absolut skrällchans om även Borvall och försvaret spelar bra, men Hammarbys kompetens och rutin är större. Får Bajen allt att stämma är man en guldkandidat.
Stefan Erixons tips: 3-2 i matcher till Hammarby.

Västerås-Villa Lidköping
Här känns det helt öppet på förhand. Båda lagen har en hög kapacitet. VSK avslutade serien bra, har hittat trycket i spelet och känns på uppåtgående. Lagen hade ett par VM-spelare vardera, så det är lika där på gott och ont. Villa har ju visat upp en stark defensiv, men den kommer att sättas på prov här. Västerås kör ju en hel del, med bra skridskoåkare som ex. Simon Jansson, och har många spelare som fördelar bollar i offensiven. Villa bygger lite mer grundligt och spelare som Jesper Eriksson och Johan Esplund måste lyckas med sitt för att bryta mönster och lirka upp VSK-försvaret. Dessutom behöver David Karlsson vara hel och i form. Målvaktsmatchen är också en nyckel, då båda lagen kommer skapa många chanser. Thimfors måste nog upp mot Bergwall-nivå. VSK har ju hemmaplansfördel, men Villa kan nog ta minst en bortavinst. Vilket ju är ett måste för ännu ett semifinalspel i Lidköping.
Stefan Erixons tips: 3-2 i matcher till Villa Lidköping.

Robert Tennisberg