Foto: Fia Virkki.

22-årig veteran vill etablera Mölndal i Elitserien – “Stora chanser”

Hon har nätt och jämnt hunnit fylla 22 år, men trots det har det redan gått elva år sedan Tilda Andersson debuterade i bandyns högsta serie. Nu siktar hon på att etablera Mölndal Bandy på den nivån.

Den 14 mars förra året skrevs bandyhistoria på Söråkers IP, men dessvärre för hemmalaget så var det gästerna som firade. För första gången någonsin hade nämligen Mölndal Bandy kvalificerat sig för spel i den högsta svenska serien för damer och sedan dess har västkustlaget stundtals imponerat stort.

I den historiska första elitseriematchen blev det uddamålsseger borta mot Skirö AIK och nio matcher senare har nykomlingarna lyckats samla på sig ytterligare två meriterande segrar, vilket gjort att laget i skrivande stund återfinns på en sjätteplats i tabellen. Det tycks dock finnas ännu mer att hämta av laget, menar mittfältaren Tilda Andersson.

– Jag tycker att vi har spelat både väldigt bra matcher och mindre bra matcher. Vi har tagit poäng mot de lag som vi, på förhand, tänkte att vi skulle kunna ta poäng av, men enligt mig har de matcherna inte varit de vi har spelat bäst i. Vi har absolut inte haft våra bästa matcher mot KS Bandy och Skirö AIK, utan de är bara tuffa och svårspelade och det passar inte riktigt oss. På det sättet är det ju bra att vi har tagit poäng i de matcherna, säger Andersson till elitserien.se.

– Senast mot Sandviken gjorde vi en väldigt bra match tycker jag och då fick vi också med oss en seger. Det ska vi verkligen vara nöjda med, men sedan finns det ju matcher där det har runnit iväg. Vi förlorade bland annat med 1-14 mot Västerås, så det finns ju mindre bra resultat. Det har varit lite upp och ner, men jag tycker ändå att vi ska vara nöjda hittills.

Avancemanget till Elitserien har även inneburit att laget och föreningen tvingats ta snabba kliv uppåt när det gäller kravställan och professionalism.

– Det har varit en väldigt stor skillnad när det kommer till målsättning och kravbild jämfört med förra säsongen. Vi har utökat med en ytterligare träning i veckan och när beslutet kom att stänga serien för nedflyttning så ändrade vi lite taktiskt, konstaterar 22-åringen och förklarar vidare:

– Det går ju alltid att parkera bussen mot de bra lagen och försöka hålla ner siffrorna, men eftersom serien är stängd har vi valt att försöka spela vårt spel och få med offensiven även i de matcherna. Det har nog gjort att siffrorna har dragit iväg ibland, men vi har fått träna på vår offensiv och det har vi haft nytta av i de matcherna vi har vunnit. Det är mycket högre krav på alla spelare. Nu är alla på varenda träning och så var det absolut inte förra året.

”Det har varit jobbigt mentalt”

Själv har Andersson hittills svarat för tre mål den här säsongen, varav ett i såväl segermatchen mot Skirö som i vinsten mot Sandviken, men det är först på sistone som hon börjat känna att formen infunnit sig.

– Jag tycker att det började ganska tufft för min egen del. Förra säsongen gjorde jag ganska mycket mål och var en stor del av vår offensiv, men i år är det betydligt tuffare försvarsspel att möta. Jag tycker det har varit lite jobbigt mentalt att jag inte har gjort lika mycket mål, men nu har jag fått en viktigare roll på mittfältet. Så jag tycker att det känns mycket bättre och så har jag gjort lite mål på slutet. Nu känns det bra igen, men det var lite tufft i början, säger värmländskan.

Om hon själv har varit lite osäker på formen och kapacitet under inledningen av säsongen så tycks den osäkerheten inte delas av hennes tränare. Martin Lindberg, assisterande tränare i Mölndal, menar nämligen att Tilda är en av lagets absoluta nyckelspelare.

– Hon har utvecklats oerhört under de senaste åren och är nu en av våra absolut viktigaste spelare, säger Lindberg.

Ord som Andersson själv blir väldigt glad över att få höra.

– Det är klart att jag blir jätteglad av att höra det. Det är bra för självförtroendet och det är viktigt att det inte bara är spelarna som gör flest poäng som hyllas. Det kan vara andra som också är viktiga och det är nog bra för många att få höra vad de gör bra. Vi har varit väldigt noggranna med feedback inom laget i år, både bra och dåligt. Vi peppar varandra hela tiden och det är alltid kul att få höra sådant, säger hon.

Elitseriedebuterade som elvaåring

Trots sina blotta 22 år på jorden så har Tilda Andersson redan hunnit gå in på sin sjunde säsong med Mölndal och då är det inte ens hennes första klubb på seniornivå.

– Det är helt sjukt (skratt). Det har gått så fort. Det är galet. Jag flyttade till Göteborg när jag var 15 och de åren har verkligen flugit förbi. Det är helt sjukt och jag hade ju spelat länge innan jag flyttade hit också, berättar hon.

Faktum är att debuten i den högsta serien kom redan i december 2010. När Västerstrands AIK föll med 1-7 mot AIK Bandy hemma på Tingvalla fick en elvaårig(!) Tilda Andersson, en dryg vecka innan hennes tolvårsdag, kallas in i matchtruppen och även spela några få byten.

– Det var kanske tre inhopp i den matchen, så jag bidrog kanske inte jättemycket, men jag var ändå på planen, skrattar hon och fortsätter:

– Jag minns det ganska väl. Jag var med och tränade med VAIK, men jag var ju väldigt liten. Jag skulle vara med på matchsamlingen för att lära mig hur det fungerade och sitta på bänken under matchen. Tanken var inte att jag skulle vara med och spela när jag vaknade på morgonen, men helt plötsligt var tre spelare sjuka.

– De ringde och sa att jag skulle vara med och spela, men först sa min mamma nej. Jag var för liten och hon var rädd att jag skulle skada mig, men tillslut fick jag vara med ändå. Jag kommer framförallt ihåg att jag fick ett stenhårt skott på mig på en hörna när jag stod där, typ en halvmeter hög. Jag kommer fortfarande ihåg hur ont jag tyckte att det gjorde.

Blev det något av ett litet trauma?

– Ja, lite så (skratt).

Det blev ytterligare fyra matcher i dåvarande Damallsvenskan den säsongen för den då nyblivna tolvåringen, men efter det skulle det dröja fram till den 14 november i år innan hon spelade i den högsta serien igen.

– De lade ner laget under en säsong ganska direkt efter det, men sedan startades det upp ett yngre lag som spelade i Allsvenskan. Där var jag som en i laget trots att jag var så ung. Det var kanske två säsonger efter debuten som jag var med regelbundet och fullt ut, säger hon.

”Jag vill bo i en bandyby och spela i ett stort lag”

Under de många åren i den näst högsta serien sedan 2011 var Andersson, som tog sina första bandyskär i Mosseruds GF, dock inte helt anonym. 2015 tog hon plats i det svenska F17-landslag som sedermera vann VM-guld i Minneapolis. En VM-trupp som bland annat innehöll nuvarande stjärnnamn som Sanna Gustafsson (Villa Lidköping), Matilda Plan (fd skyttedrottning för Västerås SK), Vilma Josefsson (AIK) och Kajsa Ericsson (Skutskär). Andersson menar att det har varit kul att följa alla de jämnåriga spelare som växt ut till nyckelspelare i Elitserien och i det svenska damlandslaget.

– Det är svårt att minnas tillbaka exakt hur det var då, men om man tittar på det landslaget vi hade när vi vann F17-VM i USA 2015 så är det ju många därifrån som har väldigt stora roller. Vi var så små då, men redan nu har många av oss fått stora roller i våra Elitserielag. Det är väldigt kul, säger hon.

Själv pratar hon inte om landslag eller storklubbar när samtalet kommer in på framtiden. Istället ligger fokuset på utbildningen till civilingenjör vid Chalmers i Göteborg och på att etablera Mölndal Bandy i Elitserien. Något hon tror att det finns goda chanser till att lyckas med.

– Jag har alltid haft som mål att spela i Elitserien och framförallt med Mölndal eftersom jag har spelat här så pass länge nu. Nu är vi där och jag har fyra år kvar på mina studier, så jag blir ju kvar i Göteborg under den tiden i alla fall. Den kortsiktiga planen är absolut att vara med och etablera Mölndal i Elitserien. Sedan har jag väl alltid varit sugen på att bo i en liten “bandyby” och spela i ett stort bandylag, men det viktiga just nu är att etablera Mölndal i Elitserien.

– Eftersom serien är stängd i år så har vi fått en bra chans att möta de här bra lagen och normalt sett så är det ju alltid svårast att hålla sig kvar första året. Nu får vi en chans att få ett år till gratis och så finns det ju planer på en hall i Mölndal. Då skulle förutsättningarna bli ännu bättre och jag hoppas verkligen att det blir av. Dels blir det lättare för föreningen att locka till sig spelare, men samtidigt skulle jag verkligen vilja se att vi behåller det laget vi har idag och försöker göra någonting bra av det. Jag tror att det finns stora chanser att vi är kvar i Elitserien i många år.

Text: Martin Gustafsson – Martin@elitserien.se

Foto: Fia Virkki.