17-åriga ”veteranen” om avgörandet, nervositeten och unika sammanhållningen

Skirö AIK är på jakt efter ett fjärde raka SM-slutspel, men då krävs storseger borta mot Mölndal i den sista omgången. Något som lagets skyttedrottning, Emma Drott, tror är fullt möjligt.

Kampen om den sista slutspelsplatserna i Elitserien Dam har utvecklat sig till en rejäl nagelbitare. Inför den sista omgången har nykomlingarna Mölndal Bandy greppet om sjätteplats, men därbakom jagar Skirö AIK. Ett Skirö som gästar just Mölndal i grundserieavslutningen och för att det ska bli ett fjärde raka slutspel för småländskorna krävs seger med minst fyra bollar. En tuff utmaning, inte minst med tanke på att Mölndal vann lagens möte i Vetlanda tidigare under säsongen med 3-2.

– Jag minns inte jättemycket av den matchen. Jag minns bara att vi var jävligt dåliga (skratt) och att vi inte hade ordinarie lag. Nu ska vi inte skylla på det, men det var inte samma lag då som vi kommer ha i morgon. Jag vet att de var täta defensivt och att det var svårt att komma igenom, säger Skirö-anfallaren Emma Drott.

Drott själv är inne på sin tredje säsong i Elitserien och i år har hon utvecklats till lagets klart främsta målskytt. 13 kassar har det blivit på 16 matcher och från lagledningen lyfts hon fram som den spelare som kanske har utvecklats allra med den här säsongen. Själv menar hon att hon främst har växt in i en mer ansvarstagande roll.

– Det är alltid jobbigt att prata om sig själv (skratt), men det har ju varit min bästa säsong i Elitserien i alla fall. Jag har varit den som har varit äldst bland oss anfallare, så jag har väl känt lite att jag ska vara den som tar lite mer ansvar. Jag försöker pusha på de andra också, konstaterar hon.

Det anmärkningsvärda med det uttalandet? Att Emma Drott bara är 17 år gammal. Faktum är att Skirö bara har haft en enda spelare på isen den här säsongen född på 1990-talet. Alla andra såg dagens ljus först på den här sidan millenieskiftet, men Drott menar att det unga laget har hittat en imponerande lagsammanhållning tillsammans under året.

– Vi pratade faktiskt lite om det på träningen igår och alla verkar tycka att det är den bästa lagsammanhållningen vi har haft. Det är den bästa under mina år i alla fall. Alla är nästan i samma ålder, många går på bandygymnasiet tillsammans och vi har mycket att snacka om, säger hon och menar att det även finns en ljus framtid för den här unga spelargruppen.

– Jag tror absolut att det finns goda chanser att det här kan utvecklas till någonting ännu bättre. Om alla vi stannar kvar här och kör fullt så tror jag garanterat att vi kan vara med och slåss längre upp i tabellen om något år.

Inför lördagens avgörande i Mölndal står Skirö på sex inspelade poäng. Ett facit som är sämre än fjolårets tio, men Emma Drott anser trots allt att laget har gjort en bättre säsong än väntat.

– Det har varit lite upp och ner. I vissa matcher, bland annat mot AIK, tycker jag att vi har spelat bra. Vi har inte släppt in för många bollar, men som mot Villa Lidköping släppte vi 15 mål. Trots allt så tycker jag ändå att vi har gjort en bättre säsong än vad jag trodde, säger hon.

Vad är då den stora utmaningen för de gulgröna? Enligt skytteDROTTningen är det varken något taktiskt drag eller någon av motståndarnas styrkor. Det är den egna nervositeten.

– Vi brukar bli väldigt nervösa i de här lägena när det verkligen gäller något. Vi måste släppa det innan matchen och bara spela ut. Då tror jag att det kommer att lösa sig. Vi måste spela vårt spel och inte kladda för mycket överallt, säger 17-åringen.

– Vi pratar mycket med varandra om hur vi ska hantera nervositeten, men det är ju klart att det är lättare sagt än gjort att bara stänga av den. Det är bra att vara lite nervös, men det får inte bli för mycket. Det blir för mycket ibland och då blir det att vi inte vågar spela vårt spel. Vi hamnar i motståndarnas spel och tappar bort oss själva.

Till syvende och sist anser dock Emma att det finns en stark tro på det egna kunnandet i laget.

– Jag tror att om vi bara spelar det spelet som vi kan så löser vi det, men det är klart att vad som helst kan hända. Det kan vara dåligt väder eller vad som helst. Vi får se när vi kommer dit, men det är klart att vi tror på oss själva att vi kan, säger hon och blickar drömmande mot ännu ett SM-slutspel.

– Det vore så klart jätteroligt att få vara med där. Det blir fler matcher att spela och vi får längre tid tillsammans som lag.

Lördagens match startar 13.00 och sänds på bandyplay.se.

Text: Martin Gustafsson – martin@elitserien.se

Foto: Stewe Jonsson, Skirö AIK.