”Jag gillar att jobba med människor som har hög puls”

Även i år har spelarna utsett Ulrik "Bullen" Bergman till elitseriens bäste domare. Börjar det inte bli tjatigt att få så mycket uppskattning? – Ha ha, nej. Beröm kan man aldrig få för mycket av. Spelarna är ju en domares viktigaste kundgrupp.

Även i år har spelarna utsett Ulrik ”Bullen” Bergman till elitseriens bäste domare.  Börjar det inte bli tjatigt att få så mycket uppskattning?
– Ha ha, nej. Beröm kan man aldrig få för mycket av. Spelarna är ju en domares viktigaste kundgrupp.

Ulrik Bergman har varit huvuddomare i högsta serien i tio säsonger. Samtidigt har han jobbat som lärare på en resursskola i drygt 20 år. Han ser ett klart samband:
– Jag är van att hantera folk med hög puls. På isen har vi domare och spelare 160 i puls och ur det uppstår en förståelse för varann. Och på skolan där jag jobbar får jag hantera elever som också har hög puls…
– I samhället ska vi följa en lagbok och på isen en regelbok. Men om jag vore en paragrafryttare skulle det inte funka vare sig på jobbet eller på isen.

Vad motiverar dig att åka 70 mil en januari-onsdag för att döma?
– Det vete fan, ha ha. Folk pratar om målsättning. Jag har aldrig haft det.
– Jag struntar i målsättning som att döma t ex en SM-final. Jag tävlar med mig själv och jag dömer för min heder. Det enda jag vet med mitt dömande är att det kan jag göra lika bra som alla andra…minst.
Ulrik betonar också att det tar tid för en domare att bli bra:
– Summan av många rätt ger förtroende tillslut. Tiden talar för oss domare, vi vinner i längden.
2006, när Ulrik blev huvuddomare, fick han och alla kolleger order från bandyförbundet att sänka acceptansnivån.
– Så jag delade ut massor av utvisningar och det blev ett jäkla liv. Jag var nog en av de domare som körde hårdast med 10-minutersstraff.
-– Men mitt råd till unga domare är att ”pinka in reviret”. Det är bättre att vara lite extra fyrkantig när man är ung domare. Annars är risken stor att spelarna käkar upp dig.

Du har varit på elitnivå i tio år. Hur har spelet förändrats?
– Vi är alla överens om att bandy var mycket tuffare och fulare på 90-talet. I dag vill jag påstå att bandyn är ren. Man har inte råd att sopa på högt upp på klubban, då blir det oftast utvisning.
– Det kan hetta till som fan vissa matcher, men jag upplever det inte lika mycket nuförtiden.
– I vintras hade jag tre direkt avgörande matcher i slutspelet och fick knappt höra ett ont ord. Spelare och ledare är överlag väldigt proffsiga.
Om du ska övertyga en 15-åring att bli domare, hur säljer du in det?
– Har du känsla för spelet och tycker om bandy så är det kul att vara domare.
– Dessutom ger dömande en extrainkomst.

Men Ulrik menar att vuxenvärlden tar för lite ansvar för att hjälpa unga domare att känna sig välkomna och trygga:
– Det pratas för mycket om att vinna matcher till vilket pris som helst och då går det ut över andra.
– Bara att ställa sig på isen och döma när man är 15 år är beundransvärt.
– När jag jag och min fem år äldre bror tillsammans dömde matcher i Småland var det tryggt och man fick uppskattning som gjorde att man fortsatte.
Fulaste spelarna i elitserien är Joakim Svensk, Magnus Fryklund och Carl-Johan Rutqvist. enligt spelarna själva. Kommentar?
– De killarna ska inte vara dömda på förhand, det vore farligt att tänka ”nu tar jag Calle Rutqvist så fort han gör nåt”.
– Det gäller att ha koll på individer och lära sig deras mönster. Jag anser nog generellt att ju yngre spelarna är, desto mer ovårdade är dom. Så känns det i alla fall.
– Ibland går säkringen lite för mycket hos en del, men nånstans måste man som domare förstå. Det är känslor det handlar om. Det är vad du gör när du blir arg som avgör hur jag måste agera.

Kommer det att behövas måldomare snart, som i fotbollen?
– Nej, det tror jag inte. Tekniska hjälpmedel är alltid välkomna, men jag tror inte bandy har råd med i nuläget. Däremot har bandyn provat fyra domare. Logiskt sett borde det bli så, men det kommer ta tid att få ihop det.